Smaczne i proste bułki pszenne. Warto zapisać przepis i wykorzystać w przypadku nieprzewidzianego braku pieczywa.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży,
- 150 ml mleka,
- 130 ml wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 2 łyżki roztopionego masła
- Do miski wlać letnią wodę, dodać cukier, 1 łyżkę mąki i pokruszone drożdże.
- Całość wymieszać i odstawić na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
- Dodać pozostałą mąkę, mleko, sól oraz oliwę lub masło. Całość dokładnie wyrobić – ręcznie lub mikserem z hakowatymi końcówkami do ciast drożdżowych.
- Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 8 części (ok. 80-85 g każda).
- Uformować okrągłe bułki i ułożyć je na wyłożonej papierem blasze.
- Bułki lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie bułki lekko spłaszczyć i wykonać w każdej głębokie nacięcie.Delikatnie oprószyć mąką.
- Piec w temperaturze 200°C przez 20 minut.