Jeżeli zauważycie,że banany w waszym koszu z owocami zaczynają nagle przybierać brązowy kolor, znak to pewny, że przyszła pora na pyszne ciasto bananowe. Sposób wykonania tego ciasta jest bardzo prosty-wystarczy mokre zmieszać z suchymi. Jego kolejną zaletą jest użycie całkiem zdrowych składników. Sami zobaczcie i koniecznie wypróbujcie.
Składniki
- 4 przejrzałe banany (po obraniu ok.400 g)
- 50 g rozpuszczonego oleju kokosowego (z braku kokosowego dałam rzepakowy)
- 50 g miodu
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej (ok.1 i ⅓ szklanki)
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej ( dałam proszek do pieczenia)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/3 łyżeczki soli
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
Wykonanie
- Banany rozgnieć widelcem, a następnie zmieszaj z olejem , miodem, wanilią i jajkami.( moje nie zostały rozgniecione zbyt dokładnie, przez co w cieście widoczne są kawałki banana.Jeśli wolicie bardziej jednolite ciasto, banany można zblendować)
- W drugiej misce zmieszaj suche składniki – mąkę, sodę(ew. proszek do pieczenia), cynamon i sól.)
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj dokładnie.
- Dodaj posiekaną czekoladę i znów wymieszaj.
- Wąską formę o rozmiarze około 25/10 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przelej ciasto, wyrównaj.
- Piecz w 180ºC (góra/dół) przez około 50-60 minut – do suchego patyczka.
- Ciasto ostudź na kratce.