Taki naleśnik to doskonały początek dnia. Miękki w środku i lekko chrupiący z wierzchu.Zrobicie go bardzo szybko z podstawowych składników. Do tego duża ilość owoców….Palce lizać! Jedyne co musicie mieć to patelnia z odpinaną rączką lub żeliwna. Po prostu patelnia musi nadawać się również do pieczenia w piekarniku.
Składniki:(piekłam na patelnie o średnicy 21cm)
- 2 duże jajka
- 120 ml mleka
- 75 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Ponadto:
- 1,5 łyżki klarowanego masła
- cukier puder do posypania
- świeże owoce np. truskawki, maliny, porzeczki, jagody, borówki amerykańskie
Wykonanie:
- W miseczce umieścić jajka i lekko ubić rózgą kuchenną. Ubić delikatnie i krótko – dosłownie 10 s. Wlać mleko i ponownie krótko ubić. Dodać wanilię, sól oraz mąkę, którą przesiewamy bezpośrednio do naczynia . Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia składników i zlikwidowania grudek.
- Rozgrzać piekarnik do 220ºC ( może być termoobieg albo góra-dół)
- Na palniku postawić patelnię, na której można piec w piekarniku. Mocno ją rozgrzać, następnie roztopić na niej masło klarowane.
- Na patelnię wlać przygotowane ciasto (lejemy na środek patelni.)
- Następnie od razu przenieść patelnię do rozgrzanego piekarnika.
- Piec przez około 20 minut.
- Naleśnik powinien mocno wyrosnąć. (oczywiście po posypaniu owocami opadnie)
- Wyjąć, oprószyć cukrem pudrem, posypać owocami i od razu podawać
Smacznego