Idealne na śniadanie lub szybką przekąskę gdy dopadnie nas głód. Przepełnione bakaliami i suszonymi owocami smakują naprawdę wyśmienicie. Ciasteczka otrębowe zawsze warto mieć w zasięgu ręki. Muszę jednak przestrzec,że są nieco niebezpieczne, gdyż niesamowicie uzależniają.
Składniki na około 36 ciasteczek ( lub więcej, zależy jakie duże uformujemy)
- 1/2 szklanka suszonych moreli*,( posiekanych w drobną kostkę)
- 1/2 szklanki suszonych śliwek*,( pokrojonych w drobna kostkę)
- 1 szklanka gorącej wody
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki cynamonu ( można dać więcej jak ktoś lubi)
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki brązowego cukru (lub wg smaku)
- 2 duże jajka
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 szklanki otrębów ( pszennych, żytnich, owsianych lub mieszanych)
- 1/2 szklanka posiekanej białej czekolady
- 1 szklanka granoli (dowolnej, najlepiej domowej roboty)
- Morele i śliwki umieścić w niedużej miseczce, zalać 1 szklanką wrzącej wody. Odstawić na 15 minut, do namoczenia. Odcedzić wodę.
- W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, sodę, cynamon. Odstawić.
- W misie miksera utrzeć masło do uzyskania jasnej, puszystej masy.
- Dodawać stopniowo cukier i ucierać.
- Wbić jajka, wanilię i zmiksować.
- Stopniowo dodawać mąkę i miksować na wolnych obrotach do dokładnego wymieszania.
- Na końcu dodać płatki owsiane, otręby, czekoladę, granolę – wymieszać drewnianą łyżką.
- Ciasto przełożyć do płaskiego naczynia, przykryć folią i schłodzić przez godzinę – można pozostawi nawet do następnego dnia.
- Po tym czasie wykładać łyżką porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w 3 cm odstępach. Powstałe nieregularne kopczyki, lekko spłaszczyć łyżką
- Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 – 25 minut, do lekkiego zbrązowienia
- Po upieczeniu przestudzić lekko na blaszce i przełożyć na kratkę.
* można użyć innych suszonych owoców
Smacznego :-).