Dziś polecam pastę groszkową z bazylią.Jest obłędnie zielona , aromatyczna zdrowa i pyszna. Do wykonania potrzebny jest niewielki blender z pojemnikiem ( mój thermomix  zamiast miksować rozwalił mi składniki po ściankach i ostatecznie przełożyłam je do małego blenderka, który znakomicie poradził sobie ze zrobieniem pasty). Zachęcam do eksperymentowania z przyprawami-jeżeli którejś nie lubicie zmieńcie na inną – ulubioną.
 Skladniki:
- 200 g mrożonego groszku
 - 1 duży ząbek czosnku
 - garść listków bazylii (8-10)
 - pęczek natki pietruszki
 - 2 łyżki prażonych pestek dyni
 - łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
 - pół łyżeczki mielonej kolendry
 - 1/4 łyżeczki ostrej papryki
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - 2 łyżki oliwy
 - 1/4 czerwonej cebulki
 - sól i świeżo mielony pieprz do smaku
 
Wykonanie:
- Groszek wrzucić do wrzącej wody, gotować kilka minut ( do miękkości)
 - Przelać go zimną wodą, wystudzić.
 - W kielichu blendera umieścić groszek, czosnek, listki bazylii, posiekaną pietruszkę uprażone pestki dyni, cebulkę, sok z cytryny i oliwę.
 - Dokładnie zmiksować na pastę. Doprawić solą i pieprzem do smaku, wsypać paprykę, kolendrę oraz kmin rzymski. Ponownie zmiksować.
 

Smacznego!



