Pyszny, delikatny chlebek, bez konieczności użycia zakwasu. Wychodzi sprężysty, pulchny i naprawdę smaczny. Oczywiście, jak każdy chleb upieczony na drożdżach, najlepszy jest zaraz po ostygnięciu, ewentualnie dnia następnego. Proporcja jest jednak taka, że chlebek znika błyskawicznie .
Skladniki:
- 220 g cukinii,
- 15 g świeżych drożdży,
- 200 g jogurtu naturalnego,
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka suszonego oregano (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić.
- Jogurt lekko podgrzać do temp. ok. 37ºC, dodać cukier ,pokruszone drożdże, wymieszać i odstawić na 15 min.
- Do dużej miski przesiać mąkę, dodać zaczyn z jogurtu i drożdży, oliwę, sól, oregano oraz cukinię (odciśniętą z nadmiaru soków).
- Całość wyrobić na gładkie ciasto,(najlepiej przy pomocy robota z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego)
- Miskę przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
- Foremkę keksową o długości 25cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przełożyć do niej wyrośnięte ciasto.
- Piekarnik nagrzać do temp. 220°C.
- Ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
- Piec przez 10 minut w temp. 220°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 30 minut.
- Upieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos po postukaniu.
- Chleb studzić na kratce.