Babka cytrynowa, którą dziś proponuję z pewnością umili każde świąteczne spotkanie. Jest aromatyczna, wilgotna, pyszna i do tego prosta w przygotowaniu. Nie wymaga długiego ucierania, wystarczy, aby składniki połączyły się ze sobą i gotowe. Jedyne o czym musimy koniecznie pamiętać to odpowiednio wczesne wyjęcie składników z lodówki. Masło, jajka i maślanka muszą być w temperaturze pokojowej.
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 200g miękkiego masła
- 3 jajka
- aromat cytrynowy (3-4 krople)
- skórka otarta z 2 cytryn
- 1 szklanka cukru ( dałam niepełną)
- 200 ml maślanki
- 50 ml soku z cytryny
Lukier: *
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- około 6 łyżek soku z cytryny
Ciasto:
- Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i sodę, wymieszać.
- Miękkie masło utrzeć mikserem, ucierać przez około 1 minutę.
- Dodać cukier i ucierać jeszcze mikserem przez około 2 minuty.
- Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem tylko do połączenia składników.
- Dodać skórkę z cytryny, wymieszać.
- Do maślanej masy dodać aromat cytrynowy, część mąki i część maślanki, wymieszać krótko mikserem.
- Dodać pozostałą mąkę, maślankę i sok z cytryny,znów krótko wymieszać.
- Ciasto przełożyć do formy na babkę o średnicy 25cm ( góra formy) wysmarowanej masłem .
- Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170ºC na funkcji góra-dół przez około 60-65 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Lukier:
- Cukier puder przełożyć do miski, sok z cytryny zagotować i zalać nim cukier puder, wymieszać mikserem. Gotowym lukrem udekorować babkę (jeśli lukier będzie zbyt lejący należy dodać jeszcze troszkę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty nieco gorącej wody). Ciasto odstawić na chwilę, aż lukier stężeje.
* zamiast lukru można posypać babkę cukrem pudrem