Piegusek z owocami kandyzowanymi to bardzo proste ciasto na bazie białek. Zbędne białka, które pozostają nam np.po smażeniu pączków można mrozić i gdy ich ilość będzie odpowiednia wykorzystać do upieczenia blatów bezowych do tortu lub zwykłych, małych bezików. Nie każdy jednak gustuje w tak słodkich wypiekach. W takiej sytuacji polecam pieguska
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka suchego maku
- 1 szklanka białek
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki wystudzonego, roztopionego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka kandyzowanych owoców w różnych kolorach lub gotowa mieszanka keksowa
- kilka kropel ulubionego ekstraktu do ciast ( dałam migdałowy)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wykonanie:
- Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia,
- Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać porcjami cukier dalej ubijając.
- Dodać sok z cytryny
- Do otrzymanej piany dodać przesianą mąkę z proszkiem, mak, kandyzowane owoce pokrojone w drobną kostkę i roztopione masło – delikatnie wymieszać szpatułką.
- Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówki.
- Piec w temperaturze 200ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Ciasto podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by ciasto się zbyt mocno nie przypiekło.
- Po upieczeniu można polać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.
( mój piegusek nie doczekał się jednak takiej dekoracji- zniknął błyskawicznie )
Smacznego