Teraz, gdy pod dostatkiem mamy pachnących, dojrzałych w słońcu, aromatycznych pomidorów warto pokusić się o przygotowanie domowego sosu słodko- kwaśnego. Jest pyszny i …..nie zawiera sztucznych dodatków 🙂 .
Przepis na sos znalazłam na stronie „Wielkie żarcie” jego autorką jest ola mg, jednak został on przeze mnie zmieniony i dostosowany do wymagań smakowe moich dość wybrednych domowników 🙂
Skład:
- 3,5 kg pomidorów
- 1 kg cebuli
- 2 spore czerwone papryki – u mnie 60 dag
- 1 puszka ananasów
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 łyżeczki chili Kotanyi
- 3 ząbki czosnku-wycisnąć maszynką
- 2,5 łyżki musztardy
- 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżka wegety
- 1 łyżeczka curry Kotanyi*
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 szklanki cukru
- 3/4 szklanki octu
- 2 łyżki soli
*przetestowałam zapach przyprawy curry wielu firm i ten najbardziej mi odpowiada. Inne o bardzo cynamonowej nucie u mnie nie wchodzą w grę bo jeśli cynamon to tylko do szarlotki… ale jeśli ktoś lubi można wybrać dowolnego producenta.
Wykonanie :
-
Pomidory zalewać partiami wrzącą wodą. Zdjąć z nich skórkę i pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę-można też użyć do tego malaksera- i razem z pomidorami włożyć do garnka. Dodać 1 łyżkę soli, wymieszać i gotować na wolnym ogniu około godziny. Od czasu do czasu zamieszać.
- Następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa (sok zachować) i pokrojoną w kostkę paprykę.
- Dodać do garnka pozostałe składniki OPRÓCZ MĄKI !
- Całość gotować na wolnym ogniu około 1/2 godziny.
- Mąkę rozmieszać w soku z ananasa i na końcu dodać do sosu – mieszając. Zagotować.
- Gorący sos wkładać do wyparzonych, gorących słoików.
- Pasteryzować 20 min.(licząc od zagotowania wody)