Kolejne ciasto z serii „na specjalne okazje”.Czekoladowy spód, bita śmietana, biszkopty nasączone kawą i wysokoprocentowa masa adwokatowa….Bardzo kremowe, wyraziste, z niezliczoną ilością kalorii . Na specjalną okazję może się jednak przydać .
Składniki:
biszkopt
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 5 łyżek oleju
- 5 łyżek wody
- niepełna szklanka mąki pszennej (150 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 płaskie łyżki kakao
masa adwokatowa
- 700 ml mleka
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego
- 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 200 g miękkiego masła
- 180 ml likieru „Adwokat”
bita śmietana
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny+ 1/4 szkl. wody
ponadto
- małe opakowanie okrągłych biszkopcików
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka wrzątku
Sposób wykonania:
Upiec biszkopt
- Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier.
- Kiedy masa będzie sztywna dodawać po jednym żółtku.
- Zmniejszyć obroty miksera i cienkim strumieniem wlać wodę, a następnie olej.
- Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewać bezpośrednio do masy jajecznej, mieszając delikatnie szpatułką.
- Ciasto wlać do formy ( 24 x 32) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 175º C i piec ok. 30 minut ( do tzw. suchego patyczka.)
- Biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
Przygotować masę:
- Połowę mleka i cukier zagotować.
- Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym, następnie dodać obie mąki i pozostałe mleko.
- Wszystko zmiksować tak, by nie było grudek.
- Mieszankę wlać na gotujące się mleko i energicznie zamieszać.
- Chwilę pogotować.
- Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.
- Miękkie masło zmiksować do białości i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując.
- Do budyniowej masy ostrożnie wlewać adwokat
- Miksować na niskich obrotach tylko do połączenia składników.
Przygotować poncz:
- 3 łyżeczki kawy i 2 łyżeczki cukru zalać gorącą wodą. Wystudzić.
- Biszkopt dobrze nasączyć ponczem.
- Wyłożyć 2/3 kremu adwokatowego, wyrównać powierzchnię i posypać kakao.
- Biszkopty moczyć w pozostałym ponczu kawowym i układać na warstwie kakao.
- Wyłożyć pozostałą masę.
Przygotować bitą śmietanę:
- Dobrze schłodzoną śmietankę ubić.
- Pod koniec wsypać cukier i ubijać do otrzymania sztywnej masy.
- Żelatynę namoczyć w wodzie, rozpuścić w kąpieli wodnej (lub w mikrofali), lekko przestudzić.
- Do przestudzonej ( ale płynnej) żelatyny dodać łyżkę ubitej śmietany, wymieszać i połączyć z pozostałą śmietaną, krótko miksując.
- Wyłożyć na wierzch ciasta.
- Całość posypać kakao i dowolnie udekorować.
- Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego 🙂