Adwokatowiec

Kolejne ciasto z serii „na specjalne okazje”.Czekoladowy spód, bita śmietana, biszkopty nasączone kawą i wysokoprocentowa masa adwokatowa….Bardzo kremowe, wyraziste, z niezliczoną ilością kalorii . Na specjalną okazję może się  jednak przydać  .
P1140401

P1140414

Składniki:
biszkopt

  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 5 łyżek wody
  • niepełna szklanka mąki pszennej (150 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki kakao

masa adwokatowa

  • 700 ml mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 200 g miękkiego masła
  • 180 ml likieru „Adwokat”

bita śmietana

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny+ 1/4 szkl. wody

ponadto

  • małe opakowanie okrągłych biszkopcików
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka wrzątku

P1140402

Sposób wykonania:

Upiec biszkopt

  1. Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier.
  2. Kiedy masa będzie sztywna dodawać po jednym żółtku.
  3. Zmniejszyć obroty miksera i cienkim strumieniem wlać wodę, a następnie olej.
  4. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewać bezpośrednio do masy jajecznej, mieszając delikatnie szpatułką.
  5. Ciasto wlać do formy ( 24 x 32) wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piekarnik nagrzać do temperatury 175º C  i piec ok. 30 minut ( do tzw. suchego patyczka.)
  7. Biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.

Przygotować masę:

  1. Połowę mleka i cukier zagotować.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym, następnie dodać obie mąki i pozostałe mleko.
  3. Wszystko zmiksować tak, by nie było grudek.
  4. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i energicznie zamieszać.
  5. Chwilę pogotować.
  6. Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.
  7. Miękkie masło zmiksować do białości i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując.
  8. Do budyniowej masy ostrożnie wlewać adwokat
  9.  Miksować na niskich obrotach tylko do połączenia składników.

Przygotować poncz:

  • 3 łyżeczki kawy i 2 łyżeczki cukru zalać gorącą wodą. Wystudzić.
  • Biszkopt dobrze nasączyć ponczem.
  • Wyłożyć 2/3 kremu adwokatowego, wyrównać powierzchnię i posypać kakao.
  • Biszkopty moczyć  w pozostałym ponczu kawowym i układać na warstwie kakao.
  • Wyłożyć pozostałą masę.

 

Przygotować bitą śmietanę:

  • Dobrze schłodzoną śmietankę ubić.
  • Pod koniec wsypać cukier i ubijać do otrzymania sztywnej masy.
  • Żelatynę namoczyć w wodzie, rozpuścić w kąpieli wodnej (lub w mikrofali), lekko przestudzić.
  • Do przestudzonej ( ale płynnej) żelatyny dodać łyżkę ubitej śmietany, wymieszać i połączyć z pozostałą śmietaną, krótko miksując.
  • Wyłożyć na wierzch ciasta.
  • Całość posypać kakao i dowolnie udekorować.
  • Ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego 🙂

P1140394

P1140397

P1140414

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *