Wspaniałe ciasto na upalne dni. Kruchy, rozpływający się w ustach spód, przepyszny krem na bazie serka mascarpone i aromatyczne, letnie owoce……pycha.
Ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 2 żółtka
- 200 g zimnego masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- szczypta proszku do pieczenia
- 2 łyżki zimnej wody (jeżeli ciasto ładnie się połączy nie trzeba dodawać)
Przygotować ciasto kruche : mąkę, cukier, proszek umieścić na stolnicy, dodać żółtka i zimne masło. Szybko posiekać i zagnieść ciasto- w miarę potrzeby dodać 2 łyżki lodowatej wody. Ciasto owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na ok. 1 godzinę. Formę do tarty o średnicy 24cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim spód i boki formy. Ponakłuwać widelcem a następnie upiec w piekarniku nagrzanym do 190 C. Ciasto należy obserwować – gdy się zrumieni -jest gotowe ( potrwa to ok. 25-30min)
krem mascarpone:
- 250 g serka mascarpone
- 150 g mleka skondensowanego słodzonego
- 50 g serka typu „Mój ulubiony”
Wszystkie składniki oziębić w lodówce . Mocno chłodny serek mascarpone oraz mleko umieścić w naczyniu i miksować do momentu otrzymania gęstego kremu. Połączyć z serkiem „Mój ulubiony”i zmiksować do połączenia składników. Gotowy, gęsty krem wyłożyć na wystudzoną tarte- schłodzić.
Owoce:
- 400g malin
- 200g borówek amerykańskich
- listki melisy lub mięty do dekoracji
Na wierzch schłodzonego kremu poukładać owoce-dowolnie ozdobić.
Polecam!