Bardzo szybka do zrobienia sałatka z dodatkiem wędzonego łososia. Dzisiaj nic nie kroimy warzywa ścieramy po prostu na grubych oczkach tartki. Do uformowania sałatki użyłam pierścienia cukierniczego o średnicy 21 cm, aby nadać jej formę tortu. Spokojnie możemy jednak układać warstwy w ulubionej salaterce. Można też użyć zwykłej tortownicy, ale trzeba ją wyłożyć folią spożywczą.
Składniki:
- 3 średnie ziemniaki
- 5 średnich ogórków konserwowych
- 3 jajka
- 4 średnie marchewki
- 100 – 150 g wędzonego łososia
- 100 g startego sera
- majonez
- sól, pieprz
- Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach , obrać, zetrzeć na grubych oczkach.
- Ugotować jajka, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubych oczkach
- Łososia rozdrobnić widelcem.
- Zapiąć obręcz na ozdobnym talerzu i układać kolejno warstwami :
- ziemniaki
- rybka
- ogórki konserwowe
- marchewka
- jajka
- starty ser.
Każdą warstwę docisnąć,posolić,posypać pieprzem i posmarować majonezem .
Wierzch udekorować lub tylko posypać serem.
Sałatkę schłodzić- jest lepsza po kilku godzinach.
Odpiąć delikatnie obręcz i ewentualnie posmarować boki majonezem
SMACZNEGO