Dziś pomysł na szybki i smaczny obiadek. Udka pieczone w rękawie z dodatkiem ulubionych warzyw. Przygotowanie wszystkiego zajmie nam chwilkę, do tego 1,5 godziny pieczenia i obiadek gotowy. Polecam, tym bardziej,że możemy modyfikować przepis dodając różne warzywa. U mnie udka i warzywa były podsmażone na oleju , nic nie stoi jednak na przeszkodzie aby odrzucić podsmażanie. Otrzymamy wówczas równie smaczny obiad FIT. Wypróbujcie obie wersje
Sklad: -porcja dla 4 osób
- 4 udka z kurczaka
- 4 większe lub 8 małych ziemniaków
- 2 marchewki
- 1/4 selera
- 1 duża cebula lub kawałek pora
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki oleju + 2 łyżki masła do smażenia
- rękaw do pieczenia
- sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek
Wykonanie:
- udka natrzeć przyprawami i odstawić na 30 min do lodówki
- warzywa umyć i obrać
- ziemniaki pokroić w ćwiartki
- cebulę pokroić w półplasterki /pora w krążki/, selera w słomkę, paprykę w kawałki
- udka podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu tylko do zezłocenia skórki, przełożyć do rękawa
- warzywa (oprócz ziemniaków) podsmażyć na tym samym tłuszczu co udka (2-3 minuty), również przełożyć do rękawa.
- dodać pokrojone w ćwiartki ziemniaki
- rękaw zawiązać
- piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC
- rękaw umieścić na blaszce do pieczenia lub w garnku bez plastykowych elementów
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 1,5 godziny
Smacznego!!!
Mmmmm, pyszny był.Jak moim małym niejadkom smakowało mięsko i marchewka to oznacza że było smaczne 🙂 Tylko zamiast czosnku granulowanego dałam ząbek świeżego 😉 Dziękuję za pomysł na obiad 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 ,tym bardziej,że niejadkom trudno dogodzić 😉
Dzisiaj u Nas byl pyszny obiadek! Polecam udka w rekawie z warzywami! Pysznosci!
Cieszę się,że smakowało 🙂