Domowy serek kanapkowy

Mam nadzieję,że macie już jakieś ulubione bułeczki z mojego bloga ? Jeśli tak , dziś proponuję przepyszny serek kanapkowy, który idealnie pasuje do domowego pieczywa. Można się zastanawiać po co robić taki serek, skoro wybór na sklepowych półkach jest ogromny. To prawda, tylko czy warto faszerować się chemikaliami skoro wykonanie naszego własnego serka jest banalnie proste. Potrzebny nam będzie jogurt grecki, wybrane przez nas dodatki smakowe, gaza i nitka . Natomiast karagen E407, mączka chleba świętojańskiego E410, karboksymetyloceluloza E466 oraz guma guar E412 to składniki zupełnie zbędne, a często widoczne w składzie serków kanapkowych. Zachęcam więc do wypróbowania.

Domowy serek kanapkowy

Składniki:

  • 2 duże jogurty greckie ( po 350 g)
  • ulubione dodatki (mogą być ulubione zioła, ostra lub słodka papryka, cebulka, czosnek, szczypiorek, ulubione przyprawy,  chrzan i wiele innych)
  • sól ( dosłownie dwie szczypty , a nawet można nie dodawać

Wykonanie :

  • Jogurt wymieszać z ulubionymi dodatkami ( u mnie sproszkowana papryka )
  • Gazę złożyć , umieścić na sitku,
  • Na gazę wyłożyć jogurt z dodatkami
  • Utworzyć zawiniątko związując u góry mocną nitką na kształt sakiewki
  • Sakiewkę powiesić nad miską (np. na klamce od okna) do odsączenia serwatki na minimum 24 godziny.
  • Po tym czasie wyłożyć serek z gazy do miseczki i schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

 

Domowy serek kanapkowy

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *