Proponuję dziś pyszne chrupiące bułeczki pszenno- razowe, które możecie mieć bez większego wysiłku na drugie śniadanie. Warunek jest jeden, trzeba pamiętać, żeby wymieszać składniki wieczorem dnia poprzedniego. Bułeczki są dziecinnie proste w wykonaniu.Nie wymagają nawet użycia robota-wystarczy miska i łyżka. Smakiem przypominają ciabattki . Zresztą przekonajcie się o tym sami
Składniki:
- 3 g świeżych drożdży
- 300 ml zimnej wody
- 320 g mąki chlebowej 750
- 75 g mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
-
W dużej misce rozpuścić w zimnej wodzie drożdże.
-
Dodać mąki, cukier i sól.
-
Całość wymieszać łyżką, przykryć i odstawić na noc.
-
Rano przenieść ciasto na wysypaną mąką stolnicę.
-
Ciasto rozciągnąć i poskładać nakładając na siebie cztery jego części tworząc bochenek.
-
Wierzch posypać mąką.
-
Ciasto przykryć miską lub ściereczką i zostawić wciepłym miejscu na 1 godzinę
- Wyrośnięte ciasto pokroić na osiem części
- Przełożyć na wyłożoną papierem blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 250ºC przez 15 min
- Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 200ºC i dopiekać jeszcze 5 minut
- Natychmiast po wyjęciu posmarować bułeczki mlekiem ( dla nadania połysku)
- Studzić na kratce.
Smacznego!