Warzywa w soli.

Seler siedzi sobie już  spokojnie w słoikach, nasunęło się jednak pytanie-co zrobić z jego natką???? Suszoną już posiadam, porcje warzywne dawno zamrożone, a naci selerowej cała góra. Jedyny pomysł, który przychodził mi do głowy to warzywa w soli. Można do nich użyć dowolne warzywa w dowolnej ilości, należy tylko pamiętać,że sól ma stanowić 20% wagi warzyw.

Warzywa w soli.

Mój zestaw wyglądał następująco:

  • marchew
  • pietruszka (korzeń)
  • seler (bulwa)
  • por (całość)
  • seler (natka)
  • sól

Wykonanie:

  1. Warzywa zetrzeć na tarce z dużymi oczkami
  2. Por i natki drobno posiekać
  3. Wszystko wymieszać z solą  w dużej misce
  4. Poczekać aż warzywa puszczą sok
  5. Ułożyć ściśle w słoikach

Taka jarzynka jest gotowa od zaraz, nie trzeba jej pasteryzować ( konserwantem jest tu sól) . Wytrzymuje doskonale długie zimowe miesiące. Jedyne o czym trzeba pamiętać , to aby nie solić zupy, do której chcemy jej użyć. Można też przepłukać  porcję warzyw  na sitku przed dodaniem do zupy.

Warzywa w soli.

Komentarze do przepisu: “Warzywa w soli.

  1. Dana

    Takie warzywka w soli robila moja mama jakj nie bylo lodowek Nie bylo problemu z przechowaniem Ja obecnie zabieram sie tez do zrobienia

    • Ika

      Dobrze wiedzieć, w takim razie i ja zrezygnuję z lodówki

  2. Ela

    Przepraszam czy taki słoik trzeba trzymać w lodówce, a jak nie to gdzie? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.ela

    • Ika

      Ja trzymam dla pewności w lodówce, ale myślę, że w zaciemnionej, chłodnej spiżarce również dobrze się przechowa 😉 Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *