Nic prostszego nie można wymyślić. Słoik, zimna woda, sól, koper, czosnek no i oczywiście świeże ogórki. Mała chwilka pracy i kilka dni cierpliwości ….. Tak w skrócie wygląda przepis na ogórki małosolne. Proponuję wypróbować, bo są pyszne.
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 2 litry zimnej wody (prosto z kranu 🙂 )
- 2 czubate łyżki soli
- 2 ząbki czosnku
- koper (same koszyczki)
- chrzan ( kawałek korzenia)
Wykonanie:
- Ogórki umyć, końce przyciąć.
- Na dnie dużego słoja lub glinianego garnka ułożyć: koper, chrzan i czosnek.
- Poukładać ogórki.
- Całość zalać wodą.*
- Po 7 dniach ogórki są gotowe
- Jeżeli zależy nam na czasie do słoja dajemy kromeczkę chleba na zakwasie-ogórki ukisną szybciej
* wszystkie ogórki powinny być zanurzone. Można położyć na ogórkach talerzyk i naciśnięcie go tak aby nabrał wody. Słój przykryć ścierką i odstawić w chłodne miejsce.