Z serii: szybko się robi i równie szybko zjada 🙂 Wystarczy dosłownie 10 minut i pyszny podwieczorek mamy w piekarniku, a truskawkowy aromat przyciąga domowników.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki pszennej (niepełne)
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 margaryna (Kasia)
70 dag truskawek
WYKONANIE:
Jaja, cukier, cukier waniliowy, zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Na koniec wlać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wylać na formę o wymiarach 28×21 . Poukładać połówki truskawek lekko je wciskając w ciasto. Piec około 45-50 min.W temp.170 stopni.
Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu obficie posypać cukrem pudrem.
Moje ciasto posypałam przed pieczeniem jakimś mrożonym ciastem tartym, które zalegało mi w zamrażarce… ( prawdopodobnie była to pozostałość ciasta do sernika) W oryginale jednak nie ma żadnej kruszonki-jedynie cukier puder jako wykończenie ciasta 🙂