Buchty (buchciki, buchciczki) – słodki wyrób piekarniczy: połączone ze sobą bokami bułeczki wypiekane z ciasta drożdżowego, najczęściej z nadzieniem (marmoladą lub z dżemem). Bywają również wypiekane bez nadzienia, wówczas podaje się je z dżemem, miodem lub masłem do smarowania. Bucht nie lukruje się, nieraz natomiast posypywane są przed podaniem cukrem pudrem.
Tak brzmi zamieszczona w Wikipedii definicja tych pyszniutkich bułeczek drożdżowych.
Bardzo je lubię, gdyż pozwalają na nieskończoną ilość modyfikacji.
Od słodkich do całkowicie wytrawnych (trzeba tylko pamiętać o zmniejszeniu ilości cukru).
Może Was zainspirują do stworzenia własnej odmiany?
Koniecznie spróbujcie 🙂
Składniki:
- 250ml mleka
- 70g cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 500g mąki pszennej
- 60g masła
- szczypta soli
Do polania
- 50ml mleka
- łyżeczka cukru
- łyżeczka masła
Nadzienie
- truskawki lub inne ulubione owoce (ew. powidła , gęsta marmolada owocowa itp.)
- nutella (mogą być też kostki czekolady mlecznej)
Sposób przygotowania:
- Wykonać zaczyn ( ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.)
- Mąkę wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn.
- Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta (miksować 3 minuty).
- Z ciasta uformować 12 kulek, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia, zlepić i uformować okrągłą bułeczkę.
- Bułeczki układać w formie żaroodpornej (u mnie była to porcelanowa forma do tarty o średnicy dna 27 cm) posmarowanej margaryną, zlepieniem do dołu.
6. Formę przykryć ściereczką i pozostawić bułeczki na 30min., w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
7.Przygotować polewę – mleko, masło i cukier podgrzać, mieszając, aby cukier się rozpuścił.
8.Wyrośnięte bułeczki polać ciepłą polewą i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 30min. w temperaturze 200°C
Po upieczeniu pozostawić bułeczki na 5 minut w wyłączonym piekarniku.