Schab w przyprawach

Schab w przyprawach

Proponuję dziś moją pierwszą w tym sezonie „prasowankę”. Z całą pewnością rozpoczyna ona produkcję domowych wędlin. Wyrób wszystkim smakował więc na jednej się nie skończy. Wykonanie prozaiczne, trzeba jednak posiadać szynkowar( do kupienia na allegro.) Mój  ma owalny kształt i minimalne rozmiary( nosi nazwę „dla singla”). Kupując szynkowar ( praskę) polecam właśnie owalny. Daje on możliwość komponowania przeróżnych warstw smakowych, co mam zamiar zaprezentować w kolejnych wpisach. Zaczynamy od zwykłego kawałka schabu- zapraszam do pracy 

skład:

  • 750g – 800 g schabu
  • 1 łyżka soli peklowej
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki łagodnej
  • 1 łyżeczka pieprzu

 

wykonanie:

  • wszystkie przyprawy  ( możemy je modyfikować w/g swojego smaku) i sół peklową mieszamy w moździeżu.
  • Mięso myjemy i nacinamy delikatnie  aby  przyprawy dostały się do wewnątrz.
  • Nacieramy dobrze przyprawą.
  • Odstawiamy  w zamkniętym pojemniku do lodowki na 24 godziny ( może być dłużej)
  • Po tym czasie mięso wkładamy do szynkowaru.*

praska (szynkowar)

  • Całość powinna wypełnić naczynie prawie do samego brzegu. Na wszystko nakładamy płytkę przytrzymującą i zakładamy klamrę ze sprężyną, która całość ładnie dociska.
  • Szynkowar wstawiamy do dość wysokiego  garnka wyłożonego na dnie ściereczką.
  • Do garnka wlewamy ciepłą wodę, tak aby sięgała około 2 cm poniżej krawędzi szynkowaru.

parzenie wędliny

  • Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem około 60 minut. Woda w garnku powinna utrzymywać temperaturę ok.80 ºC
  • Po godzinie parzenia sprawdzamy termometrem temperaturę wewnątrz wędliny. Idealna jest gdy wskazuje około 70ºC
  • Wyjmujemy z wody i pozostawiamy do ostudzenia.
  • Gdy jest chłodne wstawiamy do lodówki na kilka godzin ( np. na noc)
  • Następnie polewamy szynkowar wrzątkiem, zdejmujemy sprężynę mocującą, odwracamy pojemnik i szynka sama wysuwa się na deskęSchab w przyprawach
  • Koniec pracy pora na degustację.

* Mój szynkowar wykonany jest ze stali nierdzewnej przeznaczonej do kontaktu z żywnością. Można więc wkładać do niego mięso bez użycia woreczka. Gdy jednak zdecydujemy się na woreczek łatwiej wyjmiemy wsad.Co więcej obędzie się bez polewania wodą i wokół  mięsa zachowa się sporo pysznej galaretki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.