Puree z dyni przyda się bardzo do jesiennych (i nie tylko jesiennych) wypieków . Przygotowanie takiego puree jest dziecinnie proste, polecam więc przygotować go sobie na zapas. Zamrożone puree można wykorzystywać do wypieków przez cały rok nadając im wspaniały, złocisty kolor .
Składniki:
- nieduża dynia o mocno pomarańczowym miąższu
 
- Dynię umyć, wydrążyć łyżką środek z nasionami .
 - Pokroić na mniejsze plastry.
 - Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
 - Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut lub dłużej do miękkości, którą sprawdzamy patyczkiem – (powinien bez oporu wchodzić w wypieczony miąższ)
 - Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skórki i zmiksować blenderem lub malakserem do otrzymania puree.
 - Jeśli puree dyniowe jest wodniste – nadmiar wody można lekko odcisnąć na sitku wyłożonym gazą .
 - Tak przygotowane puree można przechowywać w lodówce w słoiczku do 3 dni.
 - Najlepiej puree rozdzielić na porcje (ok.250ml), umieścić w woreczkach i zamrozić
 






