Zupa-krem z zielonego groszku

Zupa-krem z zielonego groszku

Zupa -krem z groszku to  pyszna i bardzo szybka do ugotowania zupa. Do jej ugotowania potrzeba nam będzie nie więcej niż10 minut . Zachęcam do ugotowania szczególnie miłośnikom różnego rodzaju kremów warzywnych.

Składniki:

  • 400 g  groszku zielonego świeżego lub mrożonego
  • 500 ml – bulionu warzywnego (może być rosół)
  • 1 średnia cebula lub por
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • gałązka lubczyku ( jeśli nie mamy to 1 łyżka suszonego)
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 3 łyżki soku z cytryny (lub limonki))
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie:

Zupa-krem z zielonego groszku

  1. W średniej wielkości garnku rozpuścić dwie łyżki  masła klarowanego.
  2. Cebulę( ewentualnie por))pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Do garnka z rozgrzanym masłem dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć pięć minut na średniej mocy palnika.
  4. Dodać obrane i pokrojone w plasterki dwa ząbki czosnku i smażyć całość jeszcze dwie minuty.
  5. Do cebuli z czosnkiem dodać 400 gramów zielonego groszku.
  6. Wlać przygotowany bulion.
  7. Dodać kilka listków świeżego lubczyku( lub 1 łyżkę suszonego)
  8. Całość przykryć przykrywką i zagotować.
  9. Gotować ok. 10min ( do miękkości groszku)
  10. Po tym czasie do zupy dodać trzy łyżki soku z cytryny lub limonki, pół płaskiej łyżeczki soli, szczyptę pieprzu oraz  mascarpone.
  11. Wszystko dokładnie zblendować na gładki krem.

Zupa-krem z zielonego groszku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *