Zupa -krem z groszku to pyszna i bardzo szybka do ugotowania zupa. Do jej ugotowania potrzeba nam będzie nie więcej niż10 minut . Zachęcam do ugotowania szczególnie miłośnikom różnego rodzaju kremów warzywnych.
Składniki:
- 400 g groszku zielonego świeżego lub mrożonego
- 500 ml – bulionu warzywnego (może być rosół)
- 1 średnia cebula lub por
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- gałązka lubczyku ( jeśli nie mamy to 1 łyżka suszonego)
- 3 łyżki serka mascarpone
- 3 łyżki soku z cytryny (lub limonki))
- pół płaskiej łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Wykonanie:
- W średniej wielkości garnku rozpuścić dwie łyżki masła klarowanego.
- Cebulę( ewentualnie por))pokroić na mniejsze kawałki.
- Do garnka z rozgrzanym masłem dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć pięć minut na średniej mocy palnika.
- Dodać obrane i pokrojone w plasterki dwa ząbki czosnku i smażyć całość jeszcze dwie minuty.
- Do cebuli z czosnkiem dodać 400 gramów zielonego groszku.
- Wlać przygotowany bulion.
- Dodać kilka listków świeżego lubczyku( lub 1 łyżkę suszonego)
- Całość przykryć przykrywką i zagotować.
- Gotować ok. 10min ( do miękkości groszku)
- Po tym czasie do zupy dodać trzy łyżki soku z cytryny lub limonki, pół płaskiej łyżeczki soli, szczyptę pieprzu oraz mascarpone.
- Wszystko dokładnie zblendować na gładki krem.