Bułka wrocławska 2

Bułka wrocławska 2

Składniki:

  • 600 g pszennej mąki (dowolnego typu)
  • 160 ml mleka
  • 200-220 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży + 2 łyżeczki cukru
  • 12 g soli (to ok. 1,5 łyżeczki)
  • 30 g oleju (np.rzepakowego)

Bułka wrocławska 2

Wykonanie:

  1. Drożdże pokruszyć i zasypać 2 łyżeczkami cukru. Kiedy się roztopią, dodać do letniego mleka i odstawić na chwilę,
  2. Następnie do miski wsypać mąkę wlać drożdże,
  3. Dodać pozostałe składniki.
  4. Zagnieść ciasto – będzie miękkie i niezbyt klejące.
  5. Ręcznie należy je wyrabiać ok. 15 minut, mikserem – ok. 7.
  6. Wyjąć na oprószony mąką blat, uformować z niego kulę, delikatnie posmarować ją olejem i przełożyć do miski.
  7. Przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1-1,5 godziny
  8. Wyjąć ciasto, odgazować lekko je spłaszczając, podzielić na 2 części.
  9. Z każdej uformować podłużną, niezbyt cienką, bułkę.
  10. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem, przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na 45-60 minut.
  11. Piekarnik nagrzać do 230ºC.
  12.  Bułki naciąć ostrym nożem lub żyletką, powierzchnię posmarować delikatnie wodą i wstawić do piekarnika.
  13. Po 10 minutach, obniżyć temperaturę do 210 º C i piec kolejne 20-30 minut.
  14. Jeśli wierzch bułek zbyt szybko się rumieni, przykryć je folią aluminiową.
  15. Po upieczeniu posmarować jeszcze raz wodą i wstawić do wyłączonego, ale gorącego piekarnika na 3 minuty.
  16. Ostudzić na kuchennej kratce.

Bułka wrocławska 2

Bułka wrocławska 2

Bułka wrocławska 2

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *