Składniki:
- 600 g pszennej mąki (dowolnego typu)
- 160 ml mleka
- 200-220 ml wody
- 15 g świeżych drożdży + 2 łyżeczki cukru
- 12 g soli (to ok. 1,5 łyżeczki)
- 30 g oleju (np.rzepakowego)
Wykonanie:
- Drożdże pokruszyć i zasypać 2 łyżeczkami cukru. Kiedy się roztopią, dodać do letniego mleka i odstawić na chwilę,
- Następnie do miski wsypać mąkę wlać drożdże,
- Dodać pozostałe składniki.
- Zagnieść ciasto – będzie miękkie i niezbyt klejące.
- Ręcznie należy je wyrabiać ok. 15 minut, mikserem – ok. 7.
- Wyjąć na oprószony mąką blat, uformować z niego kulę, delikatnie posmarować ją olejem i przełożyć do miski.
- Przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1-1,5 godziny
- Wyjąć ciasto, odgazować lekko je spłaszczając, podzielić na 2 części.
- Z każdej uformować podłużną, niezbyt cienką, bułkę.
- Ułożyć na blasze wyłożonej papierem, przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na 45-60 minut.
- Piekarnik nagrzać do 230ºC.
- Bułki naciąć ostrym nożem lub żyletką, powierzchnię posmarować delikatnie wodą i wstawić do piekarnika.
- Po 10 minutach, obniżyć temperaturę do 210 º C i piec kolejne 20-30 minut.
- Jeśli wierzch bułek zbyt szybko się rumieni, przykryć je folią aluminiową.
- Po upieczeniu posmarować jeszcze raz wodą i wstawić do wyłączonego, ale gorącego piekarnika na 3 minuty.
- Ostudzić na kuchennej kratce.