Bardzo kolorowe, bardzo słodkie i bardzo proste. Dzieci je pokochają
- 170 g masła
- 90 g drobnego cukru do wypieków
- 90 g miałkiego jasnego brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 280 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 100 g posypki cukrowej confetti
- 2-3 łyżki suchego maku
Wykonanie
!!! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło powinno być bardzo miękkie, wręcz rozlewające się !!!
- Masło i oba cukry umieścić w misie miksera. Utrzeć do powstania bardzo puszystej masy maślanej.
- Dodać jajko i wanilię, dalej ucierając, do dokładnego połączenia składników.
- Do masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i sól, następnie krótko zmiksować.
- Na koniec, tuż przed pieczeniem, wsypać posypkę cukrową (można dodać jej mniej lub więcej niż 100 g, w zależności od upodobania) i zmiksować do połączenia.
- Ciasto zapakować w folię spożywczą tworząc walec. ( jak na zdjęciu poniżej) i umieścić w lodówce na ok.1 godzinę
- Płaską dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Schłodzone ciasto pokroić w plastry o grubości ok 1 cm.
- Układać je na blaszce pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy między nimi – rozpłyną się mocno na boki.
- Piec ok. 10-15 min w 180 stopniach
- Studzić na kratce.