Kolorowe ciasteczka świąteczne

Bardzo kolorowe, bardzo słodkie i bardzo proste. Dzieci je pokochają

  • 170 g masła
  • 90 g drobnego cukru do wypieków
  • 90 g miałkiego jasnego brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 280 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g posypki cukrowej confetti
  • 2-3 łyżki suchego maku

Wykonanie

!!! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło powinno być bardzo miękkie, wręcz rozlewające się !!!

  1. Masło i oba cukry umieścić w misie miksera. Utrzeć do powstania bardzo puszystej masy maślanej.
  2. Dodać jajko i wanilię, dalej ucierając, do dokładnego połączenia składników.
  3. Do masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i sól, następnie krótko zmiksować.
  4. Na  koniec, tuż przed pieczeniem, wsypać posypkę cukrową (można dodać jej mniej lub więcej niż 100 g, w zależności od upodobania) i zmiksować do połączenia.
  5. Ciasto zapakować w folię spożywczą tworząc walec. ( jak na zdjęciu poniżej)  i umieścić w lodówce na ok.1 godzinę
  6. Płaską dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Schłodzone ciasto pokroić w plastry o grubości ok 1 cm.
  8. Układać je na blaszce pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy między nimi – rozpłyną się mocno na boki.
  9. Piec ok. 10-15 min w 180 stopniach
  10. Studzić na kratce.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *