Czekoladowy biszkopt, słone krakersy, słodka masa krówkowa i na koniec bita śmietana z dodatkiem kakao…. zapewniam, że to połączenie doskonałe. Warto wypróbować i przekonać się osobiście
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 150g cukru
- 170g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao bez cukru
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
- 180ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
Sładniki na poncz wymieszać do rozpuszczenia cukru
Nadzienie:
- 1 puszka masy krówkowej z puszki (ok.400g)
- 200g miękkiego masła
- 2 duże paczki krakersów (ok. 300g )
Wierzch:
- 500ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wody
Dodatkowo:
- kakao do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Biszkopt
- Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
- Dodać żółtka i dalej miksować do uzyskania kremowej masy.C
- Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką
- Mąkę wymieszać z kakao oraz z proszkiem do pieczenia i przesiać na wierzch jajecznej masy.
- Wymieszać szpatułką.
- Ciasto przełożyć do blaszki 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec przez około 25-30 minut w temperaturze 170ºC
- Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ostygnięty biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki i przeciąć w poziomie na dwie części.
- Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.
- Połową ponczu skropić biszkopt w blaszce.
- Masło przełożyć do miski i utrzeć mikserem, ucierać przez około 2-3 minuty.
- Następnie w 3 partiach dodać masę krówkową. Po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem.
- Na nasączony biszkopt w blaszce wyłożyć dwie łyżki kremu wyrównać, ułożyć pierwszą warstwę krakersów i posmarować je 2 łyżkami kremu.
- Ułożyć drugą warstwę krakersów i znów posmarować je kremem.
- Ułożyć trzecią warstwę krakersów i posmarować je pozostałym kremem.
- Na wierzchu położyć drugą cześć biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem.
Wierzch:
Śmietankę kremówkę ubić z kakao i cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną i lekko przestudzoną żelatynę. Zmiksować. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego z metalową tylką i na wierzchu ciasta zrobić ozdobne rozetki.
Ciasto posypać kakao i wstawić na całą noc do lodówki.
Smacznego