Biszkopt z kajmakiem

Dzisiaj na blogu pyszny  biszkopt z dodatkiem białej czekolady  przełożony masą budyniową oraz masą krówkową wymieszaną z ryżem preparowanym i orzeszkami ziemnymi.
Jednym słowem moje noworoczne ciasto  🙂  🙂 .  Robi się je szybko i bezproblemowo, a jeśli ktoś chciałby jeszcze szybciej  masę budyniową może zastąpić gotową masą karpatkową w proszku.

P1120766

Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm)

biszkopt

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyża mąki ziemniaczanej
  • 1/2 (50g) tabliczki białej czekolady (zetrzeć)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem

  • 1p masła (200g)
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

poncz : (opcjonalnie)

  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki likieru cytrynowego (lub po prostu cytrynówki )

dodatkowo:

  • puszka masy kajmakowej
  • 50 g ryżu preparowanego
  • 100g łyżki orzeszków ziemnych solonych (2 łyżki odłożyć do posypania wierzchu)

Biszkopt z kajmakiem

Sposób wykonania:

Biszkopt:

  • Białka ubić dodając stopniowo cukier. Kiedy piana będzie już sztywna  dodawać po jednym żółtku.
  • Do masy jajecznej dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem .
  • Delikatnie wymieszać szpatułką
  • Na koniec dodać startą czekoladę i wymieszać.
  • Dno formy wyłożyć papierem i umieścić w niej ciasto
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec w temp. 160ºC przez ok. 30 minut ( sprawdzić patyczkiem).
  • Biszkopt wystudzić i przekroić na pół.

Masa budyniowa:

  • Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka.
  • Pozostałe mleko zagotować.
  • Wlać przygotowaną mieszankę i ugotować budyń.
  • Przykryć folią spożywczą (tak aby dotykała budyniu, wówczas nie utworzy się kozubek) .
  • Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń.
  • Na koniec dodać sok z cytryny i krótko zmiksować.

Masa kajmakowa: Kajmak  wymieszać z ryżem i posiekanymi orzeszkami ( w celu łatwiejszego mieszania można go podgrzać w mikrofali)

Składanie ciasta:

 

  • 1/2 biszkoptu (nasączyć lub nie -wg upodobań)
  • masa kajmakowa
  • 2/3 masy budyniowej
  • 1/2 biszkoptu (nasączenie jw.)
  • pozostała masa budyniowa
  • orzechy do dekoracji

Ciasto schłodzić  kilka godzin w lodówce

Biszkopt z kajmakiem

Smacznego 🙂

Komentarze do przepisu: “Biszkopt z kajmakiem

  1. Anonim

    Super przepis- a znam sie na tym.. bardzo prosto opisany przepis .Gratuluje -sprawdzilam jest pyszne i goraco polecam…

    • Ika

      Bardzo dziękuję, cieszę się, że ciasto smakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *