Dzisiaj na blogu pyszny biszkopt z dodatkiem białej czekolady przełożony masą budyniową oraz masą krówkową wymieszaną z ryżem preparowanym i orzeszkami ziemnymi.
Jednym słowem moje noworoczne ciasto 🙂 🙂 . Robi się je szybko i bezproblemowo, a jeśli ktoś chciałby jeszcze szybciej masę budyniową może zastąpić gotową masą karpatkową w proszku.
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm)
biszkopt
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyża mąki ziemniaczanej
- 1/2 (50g) tabliczki białej czekolady (zetrzeć)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem
- 1p masła (200g)
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 3 łyżki maki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
poncz : (opcjonalnie)
- 3/4 szklanki letniej wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki likieru cytrynowego (lub po prostu cytrynówki )
dodatkowo:
- puszka masy kajmakowej
- 50 g ryżu preparowanego
- 100g łyżki orzeszków ziemnych solonych (2 łyżki odłożyć do posypania wierzchu)
Sposób wykonania:
Biszkopt:
- Białka ubić dodając stopniowo cukier. Kiedy piana będzie już sztywna dodawać po jednym żółtku.
- Do masy jajecznej dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem .
- Delikatnie wymieszać szpatułką
- Na koniec dodać startą czekoladę i wymieszać.
- Dno formy wyłożyć papierem i umieścić w niej ciasto
- Wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec w temp. 160ºC przez ok. 30 minut ( sprawdzić patyczkiem).
- Biszkopt wystudzić i przekroić na pół.
Masa budyniowa:
- Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka.
- Pozostałe mleko zagotować.
- Wlać przygotowaną mieszankę i ugotować budyń.
- Przykryć folią spożywczą (tak aby dotykała budyniu, wówczas nie utworzy się kozubek) .
- Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń.
- Na koniec dodać sok z cytryny i krótko zmiksować.
Masa kajmakowa: Kajmak wymieszać z ryżem i posiekanymi orzeszkami ( w celu łatwiejszego mieszania można go podgrzać w mikrofali)
Składanie ciasta:
- 1/2 biszkoptu (nasączyć lub nie -wg upodobań)
- masa kajmakowa
- 2/3 masy budyniowej
- 1/2 biszkoptu (nasączenie jw.)
- pozostała masa budyniowa
- orzechy do dekoracji
Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce
Smacznego 🙂
Super przepis- a znam sie na tym.. bardzo prosto opisany przepis .Gratuluje -sprawdzilam jest pyszne i goraco polecam…
Bardzo dziękuję, cieszę się, że ciasto smakowało 🙂