Lekkie, delikatne, pełne przepysznego kremu. Doskonałe do kawki. Najlepiej smakują w dniu przygotowania, ale to nie problem, znikaja w błyskawicznym tempie
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka suszonych drożdży (ok 4-5 g)
- 160 ml ciepłego mleka
- 50 g masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
na krem:
- 1 budyń śmietankowy
- 350 ml mleka
- 300 ml śmietanki kremówki
- 1-2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
- Do misy robota wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz ciepłe mleko wymieszane z suszonymi drożdżami
- Wyrabiamy ciasto. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć to dodajemy miękkie masło i wyrabiamy jeszcze kilka minut aż ciasto będzie miękkie i gładkie.
- Następnie posypujemy odrobiną mąki, nakrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
na ok 2 godziny (powinno potroić swoją objętość. ) - Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę i dzielimy na 16 części.
- Z każdej części formujemy kuleczkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na ok 1 godzinę do podrośnięcia.
- W tym czasie gotujemy budyń w 350 ml mleka.
- Ugotowany budyń przykrywamy z wierzchu folią spożywczą tak żeby dotykała budyniu (wtedy nie zrobi się na wierzchu skórka). Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- Podrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu odrobiną mleka i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170ºC- góra dół i pieczemy ok 10-15 min.
- Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy całkowicie wystudzony (zmiksowany) budyń i miksujemy już tylko chwilkę, do połączenia się składników.
- Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką do szprycowania,
- Nadziewamy lekko przestudzone bułeczki.
- Na koniec posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.
Smacznego!!