Bułeczki z kremem śmietankowo-budyniowym

Lekkie, delikatne, pełne przepysznego kremu. Doskonałe do kawki.  Najlepiej smakują w dniu przygotowania, ale to nie problem, znikaja w błyskawicznym tempie

Bułeczki z kremem śmietankowo-budyniowym
Składniki:
  • 300g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży (ok 4-5 g)
  • 160 ml ciepłego mleka
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
na krem:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 350 ml mleka
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

  •  Do misy robota wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz ciepłe mleko wymieszane z suszonymi drożdżami
  •  Wyrabiamy ciasto. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć to dodajemy miękkie masło i wyrabiamy jeszcze kilka minut aż ciasto będzie miękkie i gładkie.
  • Następnie posypujemy odrobiną mąki, nakrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
    na ok 2 godziny (powinno potroić swoją objętość. )
  • Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę i dzielimy na 16 części.
  • Z każdej części formujemy kuleczkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na ok 1 godzinę do podrośnięcia.
  • W tym czasie gotujemy budyń w 350 ml mleka.
  • Ugotowany budyń przykrywamy z wierzchu folią spożywczą tak żeby dotykała budyniu (wtedy nie zrobi się na wierzchu skórka). Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • Podrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu odrobiną mleka i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170ºC- góra dół i pieczemy ok 10-15 min.
  • Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy całkowicie wystudzony (zmiksowany) budyń i miksujemy już tylko chwilkę, do połączenia się składników.
  • Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką do szprycowania,
  • Nadziewamy lekko przestudzone bułeczki.
  • Na koniec posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.

                 Smacznego!!

Bułeczki z kremem śmietankowo-budyniowym
Bułeczki z kremem śmietankowo-budyniowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *