Miękki środek, chrupiąca, pyszna skórka i do tego sporo zdrowych ziarenek Tak w skrócie przedstawia się charakterystyka bułeczek, które Wam dziś proponuję.
Masa z płatków
- pół szklanki płatków owsianych
- 1/2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka wrzącej wody
W dużej misce zalać płatki, miód, masło i sól wrzącą wodą, dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Ciasto właściwe
- 12 g drożdży świeżych
- 5 łyżek letniej wody ( lub tyle, by ciasto było miękkie i elastyczne)
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego (najlepiej bezpośrednio przed pieczeniem w blenderze lub młynku żarnowym)
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- żółtko z łyżką mleka lub samo mleko do posmarowania
Wykonanie:
- Drożdże rozpuścić w letniej wodzie odstawić na 5 minut. Dodać do miski z płatkami,
- Następnie dodać siemię lniane i dobrze wymieszać.
- Dodać mąkę razową i pszenną, dobrze wymieszać.
- Wyrobić ciasto, odpowiednio długo (nawet ok.10min hakiem do ciasta drożdżowego), by było miękkie i elastyczne.
- Zostawić w ciepłym miejscu, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
- Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 8 równych części.
- Uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, pozostawić pod przykryciem około 30 minut lub dłużej, do podwojenia objętości.
- Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem lub tylko mlekiem .
- Piec w temperaturze 200ºC przez około 15-20 minut, do zarumienienia.
- Wyjąć i wystudzić na kratce.