Bagietka

Bagietka to przepis dla zwolenników domowego pieczywa. Jest prosta w przygotowaniu, a smakuje znakomicie Polecam użyć specjalnej formy do bagietek, ale blacha z piekarnika też się nada, jedynie zmieni się nieco kształt naszego wypieku

Bagietka

Składniki:

  • 7 g suchych drożdży lub 15g świeżych
  • 3 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ650)
  • szklanka ciepłej wody – 250 ml
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

  1. Wykonaj zaczyn , w tym celu umieść w miseczce drożdże (niezależnie od tego, które użyjesz) , dodaj łyżeczkę cukru, dwie łyżki maki i 1/4 szklanki wody. Całość wymieszaj, przykryj szmatką kuchenną i odstaw na 20min do wyrośnięcia.
  2. Pozostałe składniki umieść w misie miksera.
  3. Dodaj wyrośnięty zaczyn i wyrabiaj hakiem do ciasta drożdżowego ok.5 min, lub ręcznie do momentu, aż ciasto będzie zwarte, elastyczne i odchodzące od brzegów miski
  4. Ciasto podziel na 3 równe części i z każdej uformuj wałek o grubości ok 4cm.
  5. Blaszkę do bagietek natłuść olejem (formę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia)
  6. Ułóż bagietki, przykryj szmatką kuchenną i odstaw na 30-40min do wyrośnięcia
  7. Po tym czasie delikatnie natnij ukośnie ostrym nożem.
  8. Piekarnik nagrzej do 220ºC
  9. Przed włożeniem do piekarnika spryskaj bagietki wodą, (zrób to jeszcze 2 razy w trakcie pieczenia)
  10. Piecz ok 25min ( do pożądanego zrumienienia skórki)

Bagietka

Bagietka Bagietka

Bagietka

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *