Bagietka to przepis dla zwolenników domowego pieczywa. Jest prosta w przygotowaniu, a smakuje znakomicie Polecam użyć specjalnej formy do bagietek, ale blacha z piekarnika też się nada, jedynie zmieni się nieco kształt naszego wypieku
Składniki:
- 7 g suchych drożdży lub 15g świeżych
- 3 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ650)
- szklanka ciepłej wody – 250 ml
- 2 łyżki oliwy
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
- Wykonaj zaczyn , w tym celu umieść w miseczce drożdże (niezależnie od tego, które użyjesz) , dodaj łyżeczkę cukru, dwie łyżki maki i 1/4 szklanki wody. Całość wymieszaj, przykryj szmatką kuchenną i odstaw na 20min do wyrośnięcia.
- Pozostałe składniki umieść w misie miksera.
- Dodaj wyrośnięty zaczyn i wyrabiaj hakiem do ciasta drożdżowego ok.5 min, lub ręcznie do momentu, aż ciasto będzie zwarte, elastyczne i odchodzące od brzegów miski
- Ciasto podziel na 3 równe części i z każdej uformuj wałek o grubości ok 4cm.
- Blaszkę do bagietek natłuść olejem (formę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia)
- Ułóż bagietki, przykryj szmatką kuchenną i odstaw na 30-40min do wyrośnięcia
- Po tym czasie delikatnie natnij ukośnie ostrym nożem.
- Piekarnik nagrzej do 220ºC
- Przed włożeniem do piekarnika spryskaj bagietki wodą, (zrób to jeszcze 2 razy w trakcie pieczenia)
- Piecz ok 25min ( do pożądanego zrumienienia skórki)