Tym razem zapraszam na bardzo prosty i smaczny sernik na zimno. Dzięki użyciu biszkoptów, amaretto , kawy i serka mascarpone z pewnością zasmakuje miłośnikom włoskiego tiramisu .Pięknie zaprezentuje się również na wielkanocnym stole Polecam.
Składniki na sernik:
- 200g biszkoptów podłużnych ( mogą być również okrągłe)
- 100g cukru pudru
- 500g serka typu „Mój ulubiony” ( w temp. pokojowej)
- 250g mascarpone ( w temp. pokojowej)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ( ew. cukier waniliowy)
- 300ml śmietanki kremówki ( 30%) ( z lodówki)
- 15g żelatyny +50ml wody
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej *
- kakao do oprószenia sernika
Składniki na poncz:
- 300ml wody
- 3 łyżki amaretto
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( lub mocne espresso)
Ponadto:
- ulubione owoce do dekoracji (u mnie wiśnie z frużeliny)
- tortownica o średnicy 23-24cm (najlepiej z silikonowym rantem)
* zamiast kawy rozpuszczalnej do rozpuszczenia żelatyny można dać 50ml espresso lub nawet espresso ristretto. Wówczas pomijamy już wodę.
Wykonanie:
- W misie miksera umieszczamy ser twarogowy, mascarpone, cukier puder oraz ekstrakt waniliowy i ubijamy na jednolitą aksamitną masę.
- Do 50ml wody dodajemy kawę rozpuszczalną oraz żelatynę i zostawiamy do napęcznienia ( lub żelatynę zalewamy przestudzonym espresso)
- Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej ( uważając żeby nie zagotować)
- Upłynnioną żelatynę przelewamy do większej miseczki, dodajemy do niej ok. 2-3 łyżki masy serowej i dokładnie mieszamy do otrzymania jednolitej płynnej masy.
- Masę żelatynowo-kawową przelewamy do masy serowej i dokładnie mieszamy przy użyciu szpatułki lub trzepaczki.
- Śmietanę kremówkę ubijamy na pół sztywno i dodajemy do masy serowej.
- Delikatnie lecz dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Przygotowujemy poncz mieszając ze sobą wszystkie jego składniki.
- Przygotowujemy tortownicę. Moja ma szklany spód i silikonowy rant więc niczym jej nie wykładałam. Jeżeli jednak używamy tortownicy metalowej, należy spód wyłożyć papierem do pieczenia a boki folią spożywczą .Jeżeli tego nie zrobimy brzegi sernika mogą mieć metaliczny smak.
- Biszkopty zanurzamy w ponczu i układamy w tortownicy.
- Na biszkopty wylewamy połowę masy serowej.
- Układamy kolejną warstwę naponczowanych biszkoptów
- Biszkopty posypujemy kakao ( przy pomocy siteczka)
- Odkładamy trochę kremu do rękawa cukierniczego ( użyjemy go do dekoracji sernika.
- Wykładamy kolejną warstwę serową, wyrównujemy .
- Dekorujemy wierzch odłożonym kremem.
- Sernik wstawiamy na kilka godzin do lodówki ( najlepiej na noc)
- Posypujemy kakao i dekorujemy owocami.