Polecam dziś przepis na babeczkę, która nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie wygląda . Szybka do zrobienia, ładnie wyrasta….nic tylko piec
Ciasto białe
- 5 białek
- 50ml mleka
- 50ml oleju
- 60g cukru (można dać 80g)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g mąki
- skórka otarta z cytryny ( ew. kilka kropli aromatu cytrynowego)
Ciasto żółte
- 5 żółtek
- 50ml mleka
- 50 ml oleju
- 60g cukru (można dać 80g)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g mąki
- szczypta kurkumy
- skórka otarta z pomarańczy ( ew. kilka kropli aromatu pomarańczowego)
Dodatkowo
- kakao do posypywania warstw
Wykonanie
- Oddzielić białka od żółtek,
- Ubić białka z cukrem na sztywno ,
- Dodawać partiami mleko, olej i skórkę cytrynową lub aromat
- Na koniec wmieszać delikatnie mąkę i proszek do pieczenia ( użyłam szpatułki)
- Żółtka ubić z cukrem na jednolitą kremowa masę,
- Dodawać partiami mleko, olej i skórkę pomarańczową lub aromat
- Wmiksować mąkę z proszkiem i szczyptą kurkumy
- Do wysmarowanej foremki babkowej wkładać łyżką ciasto według schematu: kilka łyżek żółtego-posypać przez sitko kakao- kilka łyżek białego- posypać kakao- kilka łyżek żółtego…..i tak do wyczerpania składników ( kończymy ciastem białym bez posypywania)
- Piec 180º C 45 min, ale radzę sprawdzić patyczkiem.