Makowy białkowiec to świetny sposób na wykorzystanie białek pozostałych po innych wypiekach lub deserach. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i bardzo smakowite
Składniki
- 5-6 białek ( białko średniego jajka waży ok 35g)
- 1/2 szkl. drobnego cukru
- 3/4 szkl. suchego maku ( ja użyłam suchy mielony)
- 3/4 szkl. mąki
- 120 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 duże jabłko
- 50 g białej czekolady ( użyłam batonika marcepanowego)
- kilka kropli aromatu migdałowego
Wykonanie
- Masło przekładamy do garnuszka i roztapiamy . Studzimy.
- Do dużej misy dajemy białka oraz szczyptę soli, ubijamy razem na sztywno. Nie przerywając ubijania stopniowo dodajemy cukier
- Następnie zmniejszamy obroty miksera i cienkim strumieniem wlewamy przestudzone, płynne masło.
- Mąkę mieszamy razem z makiem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitej piany, delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką
- Na koniec dodajemy obrane i starte na dużych oczkach jabłko (jeśli jest mocno soczyste, lekko odciskamy sok) oraz pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę. Ja z braku odpowiedniej ilości czekolady pokroiłam batonik marcepanowy i muszę przyznać, że smakowo wkomponował się idealnie
- Delikatnie mieszamy całość.
- Ciasto przelewamy do małej keksówki (25×12 mierzone u góry formy) i pieczemy około 40-45 minut (lub dłużej, aż do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
SMACZNEGO