Sałatka tortowa

Sałatka tortowa  jest nie tylko bardzo dobra i szybka w wykonaniu . Oprócz tego   jeszcze  pięknie się prezentuje. Największy  problem przy jej wykonaniu stanowi   upieczenie szpinakowego spodu, choć i to idzie bardzo szybko. W czasie gdy ciasto się piecze można przygotować resztę składników. Później wystarczy wystudzić biszkopt, złożyć wszystko w całość i nasz „torcik” gotowy.  Szczerze polecam.

Sałatka tortowa

Biszkopt szpinakowy na formę 24x24cm:)

  • 3 jajka
  • 100g świeżego szpinaku
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku ( ja nie dawałam)
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
  • 1 serek jogurtowy typu Almette
  • 2 piersi z kurczaka (pojedyncze)
  • 1 łyżeczka przyprawy „Kebab-gyros”
  • 2 szczypty kurkumy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 6 łyżek majonezu
  • 3 pełne łyżki pikantnego ketchupu
  • 100g sera żółtego w kawałku
  • 1 duży słoik papryki konserwowej
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 duże pęczki szczypiorku

Sposób przygotowania:

Biszkopt szpinakowy

  • Szpinak myjemy i osuszamy, miksujemy z dodatkiem żółtek, oleju, czosnku(jeśli używamy) i przypraw na gładki krem.
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dolewamy rozdrobniony szpinak i delikatnie mieszamy szpatułką.
  • Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie  mieszamy.
  • Wylewamy na wyłożoną papierem (tylko spód) blaszkę i pieczemy w nagrzanym do 170ºC piekarniku ok. 30 minut.

Sałatka tortowa

  • Przestudzony przekładamy na czystą blaszkę i smarujemy całość serkiem jogurtowym.

Sałatka tortowa

  •  Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy kurkumą oraz przyprawą kebab-gyros i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Przestudzony rozdrabniamy np. w mikserze. Wykładamy na serek.

Sałatka tortowa

  • Trzy łyżki majonezu, ketchup oraz starty na drobnych oczkach ser żółty łączymy ze sobą i rozsmarowujemy na warstwie kurczaka.

Sałatka tortowa

  • Pokrywamy pokrojoną w kostkę i dobrze odciśniętą na siteczku papryką konserwową.

Sałatka tortowa

  •  Ugotowane jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ścieramy na grubych oczkach, dodajemy kolejne 3 łyżki majonezu. Wykładamy na paprykę i dokładnie rozsmarowujemy. Układamy groszek konserwowy, uprzednio równie dobrze odsączony najlepiej na papierowych ręcznikach i pokrywamy warstwą żółtek startych na drobnych oczkach oraz posiekanym drobno szczypiorkiem.

Sałatka tortowa

Sałatka tortowa

  • Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce kilka godzin przed podaniem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *