Makowiec japoński

Przepyszny makowiec japoński z jabłkami. Nie za słodki, delikatny i wilgotny. Z mnóstwem orzechów i rodzynek, (które oczywiście możemy pominąć jeśli nie lubimy bakalii) Można też zamiast orzechów i rodzynek dodać suszone śliwki i morele-wszystko zależy od upodobań. Na spód wykorzystałam herbatniki, ale równie dobrze można przygotować ulubione ciasto kruche lub po prostu nie dawać nic. Wierzch oblany czekoladą. Świetne połączenie smaków Gorąco polecam! Przygotowanie jest łatwe i szybkie, szczególnie gdy do masy makowej użyjemy gotowy mak mielony. Gotowej masy makowej z puszki nie polecam. Porcja na prostokątną foremkę 21×25 cm.

Makowiec japoński

CIASTO

  • 20 dag maku
  • 13 dag masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 50 dag jabłek (3 – 4 średnie jabłka)
  • 7 łyżek kaszy manny(ok.100g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dag rodzynek
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

 

Makowiec japoński

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 8 dag czekolady deserowej
  • 4 dag masła

Czekoladę deserową  połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej (metalową miskę z masłem i czekoladą umieścić na garnku z gotującą się wodą). Na koniec wymieszać do gładkości. Gorącą polewą polać ciasto.

Wykonanie

  1. Mak opłukać i sparzyć wrzątkiem, odstawić do wystygnięcia. Następnie odsączyć na sitku z nadmiaru wody. Zmielić dwukrotnie w maszynce z sitkiem o najmniejszych oczkach (sitko do maku).
  2. Można też użyć gotowego maku mielonego, wystarczy wtedy zalać wrzątkiem, odstawić na ok. 30 minut, a następnie na sitku dokładnie odsączyć z nadmiaru wody i dodatkowo odcisnąć używając gazy lub lnianej ściereczki.
  3. Prostokątną foremkę 21×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia .
  4. Na papierze ułożyć herbatniki.
  5. Jajka ubić z cukrem na białą, puszystą i gęstą masę-może to potrwać nawet 10min.
  6. Orzechy włoskie posiekać na drobne kawałki
  7. Masło rozpuścić i ostudzić
  8. Kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać,, następnie dodać do masy jajecznej i wymieszać do połączenia się składników (można zmiksować mikserem na najniższych obrotach).
  9. Dodać bakalie, wymieszać.
  10. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, dodać do masy i wymieszać.
  11. Dodać zmielony mak i aromat migdałowy, całość dokładnie wymieszać.
  12. Ciasto przełożyć do foremki, lekko wyrównać.
  13. Piec w temperaturze 175ºC (bez nagrzewania piekarnika) przez 55 minut.
  14. Wyjąć i przestudzić w foremce.
  15. Polać polewą czekoladową.

 

Makowiec japoński

Makowiec japoński

Makowiec japoński

Makowiec japoński

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *