Granola kawowo-bananowa

Dziś pyszna domowa granola dla smakoszy kawy.Banalnie proste przygotowanie oraz płynność składników (dajemy co lubimy) spowoduje, że zaraz ją zrobicie. Polecam!

Granola kawowo-bananowa 

Składniki:

  • 1 duży dojrzały banan (najlepszy będzie z mocno nakrapianą skórką)
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku ( musi być sypka, granulowaną należy rozetrzeć)
  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 3/4 szklanki dowolnych pestek -u mnie dynia, słonecznik, sezam,
  • 1/3 szklanki chipsów bananowych
  • 1 szklanka ziaren ekspandowanych-u mnie pszenica i gryka ( można spokojnie pominąć)
  • 1/2 szklanki pokruszonej czekolady – u mnie czekoladowe zające wielkanocneopcjonalnie

Wykonanie:

  1. Banana miksujemy z miodem i kawą.
  2. Dodajemy płatki i pestki, mieszamy- jeśli masa będzie zbyt mokra, dosypujemy jeszcze troszkę płatków owsianych i ponownie mieszamy.
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy granolę w jednej warstwie.
  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160ºC i pieczemy przez około 30-40 minut lub do momentu, kiedy będzie sucha.
  5. W trakcie pieczenia należy co jakiś czas mieszać zawartość blachy ( np. co 10 minut)
  6. Upieczoną granolę studzimy w otwartym piekarniku.
  7. Następnie granolą mieszamy z pokruszonymi chipsami i ziarnami ekspandowanymi .
  8. Przesypujemy do słoika.
  9. Do granoli można dodać także  kawałki posiekanej gorzkiej czekolady.

Granolę podajemy z dodatkiem mleka lub jogurtu.

Granola kawowo-bananowa

Granola kawowo-bananowa

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *