Pyszny, aksamitny w smaku serniczek. Bardzo prosty w wykonaniu i do tego bez pieczenia! Doskonały deser na upalne dni. Oczywiście zamiast truskawek możemy użyć innych ulubionych owoców. Dobre będą wypestkowane wiśnie, maliny, brzoskwinie, borówka amerykańska czy jagody
. Wybór mamy teraz ogromny. Zapraszam do wypróbowania
SPÓD:
- 170 g herbatników maślanych
- 70 g roztopionego masła
MASA SEROWA:
- 800 g twarogu,(użyłam „Mój ulubiony”, ale może być każdy inny potrójnie mielony, można też zmielić sobie samemu ser półtłusty twarogowy)
- 200 g białej czekolady
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 1/2 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
PONADTO:
- ok. 500 g truskawek (lub innych ulubionych owoców)
- 2 galaretki truskawkowe ( lub odpowiednio dobrane do użytych owoców)
- 700 ml gorącej wody
WYKONANIE:
- Tortownicę o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią.
- Herbatniki rozdrabniamy w malakserze. Następnie dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy.
- Wykładamy na dno tortownicy i dociskamy, wkładamy do lodówki.
- Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia.Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej* i zostawiamy do wystudzenia.
- Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej*. Następnie cały czas mieszając łączymy ze 100 ml śmietanki, odstawiamy do przestudzenia.
- Twaróg miksujemy razem z cukrem waniliowym i wystudzoną ale płynną mieszaniną czekolady i śmietanki.
- Pozostałą kremówkę ( 200ml) ubijamy na gęstą masę. Cały czas miksując wlewamy niewielkim strumieniem przestudzoną żelatynę.
- Ubitą kremówkę z żelatyną dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając.
- Na schłodzony spód herbatnikowy wykładamy 1/2 masy. Następnie układamy na całej powierzchni kawałki truskawek i wylewamy pozostałą masę.
- Wstawiamy do lodówki.
- Galaretki zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy i zostawiamy do lekkiego stężenia.
- Truskawki kroimy na kawałki i wykładamy na wierzch, następnie zalewamy tężejącą galaretką.
- Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
- kąpiel wodna : na płycie kuchennej ustawiamy garnek wypełniony do 1/3 wysokości wodą, do niego dopasowujemy mniejszy, który po włożeniu do garnka z wodą nie będzie dotykał dna. Do tego mniejszego władamy składnik, który potrzebujemy rozpuścić( żelatynę, czekoladę itp). Gotujemy wodę, której ciepło spowoduje rozpuszczenie umieszczonych w mniejszym garnku składników. Jednocześnie mamy pewność,że nic nam się tam nie przypali ani nie zagotuje .
SMACZNEGO