Pyszny, aksamitny w smaku serniczek. Bardzo prosty w wykonaniu i do tego bez pieczenia! Doskonały deser na upalne dni. Oczywiście zamiast truskawek możemy użyć innych ulubionych owoców. Dobre będą wypestkowane wiśnie, maliny, brzoskwinie, borówka amerykańska czy jagody. Wybór mamy teraz ogromny. Zapraszam do wypróbowania
SPÓD:
- 170 g herbatników maślanych
- 70 g roztopionego masła
MASA SEROWA:
- 800 g twarogu,(użyłam „Mój ulubiony”, ale może być każdy inny potrójnie mielony, można też zmielić sobie samemu ser półtłusty twarogowy)
- 200 g białej czekolady
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 1/2 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
PONADTO:
- ok. 500 g truskawek (lub innych ulubionych owoców)
- 2 galaretki truskawkowe ( lub odpowiednio dobrane do użytych owoców)
- 700 ml gorącej wody
WYKONANIE:
- Tortownicę o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią.
- Herbatniki rozdrabniamy w malakserze. Następnie dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy.
- Wykładamy na dno tortownicy i dociskamy, wkładamy do lodówki.
- Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia.Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej* i zostawiamy do wystudzenia.
- Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej*. Następnie cały czas mieszając łączymy ze 100 ml śmietanki, odstawiamy do przestudzenia.
- Twaróg miksujemy razem z cukrem waniliowym i wystudzoną ale płynną mieszaniną czekolady i śmietanki.
- Pozostałą kremówkę ( 200ml) ubijamy na gęstą masę. Cały czas miksując wlewamy niewielkim strumieniem przestudzoną żelatynę.
- Ubitą kremówkę z żelatyną dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając.
- Na schłodzony spód herbatnikowy wykładamy 1/2 masy. Następnie układamy na całej powierzchni kawałki truskawek i wylewamy pozostałą masę.
- Wstawiamy do lodówki.
- Galaretki zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy i zostawiamy do lekkiego stężenia.
- Truskawki kroimy na kawałki i wykładamy na wierzch, następnie zalewamy tężejącą galaretką.
- Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
- kąpiel wodna : na płycie kuchennej ustawiamy garnek wypełniony do 1/3 wysokości wodą, do niego dopasowujemy mniejszy, który po włożeniu do garnka z wodą nie będzie dotykał dna. Do tego mniejszego władamy składnik, który potrzebujemy rozpuścić( żelatynę, czekoladę itp). Gotujemy wodę, której ciepło spowoduje rozpuszczenie umieszczonych w mniejszym garnku składników. Jednocześnie mamy pewność,że nic nam się tam nie przypali ani nie zagotuje .
SMACZNEGO 🙂