Proste, szybkie i aromatyczne ciasto z dużą ilością truskawek. Wychodzi wysokie i puszyste. Wilgotne od truskawek. Polecam na letni podwieczorek
Składniki ( na formę 22×33)
- 4 duże jajka
- 1 i 1/4 szklanka cukru
- 1 szklanka (250 ml) oleju rzepakowego
- 1 szklanka (250 ml) mleka (o temp. pokojowej)
- 3 szklanki (450g) mąki pszennej
- 1 mały cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 – 600 g truskawek
Wykonanie
- Całe jajka i oba cukry umieścić w misie miksera i ubić końcówkami do ubijania piany na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy Potrwa to 7 – 10 minut- przy mikserze planetarnym. Mikserem ręcznym od 10 – 15 minut.
- Wlewać strużką olej, dalej ubijając.
- Następnie wlewać strużką mleko, dalej ubijając.
- Bezpośrednio do piany przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z ciastem przy pomocy szpatułki.
- Ciasto wlać do formy o wymiarach dolnych 33 x 22 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
- Na wierzch wyłożyć truskawki przekrojone na pół, jedna obok drugiej.
- Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 45 minut lub dłużej, ( do suchego patyczka.)
- Wyjąć, wystudzić.
Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-).