Serek topiony wykorzystuję w swojej kuchni nie tylko jako dodatek do kanapek, ale również jako składnik innych dań. Często robię zupę porowo-serową, pieczarkową z serkiem topionym czy roladę szpinakową z dodatkiem serka topionego (przepisy wkrótce) Biorąc pod uwagę skład „sklepowych” serków topionych staram się zawsze mieć w lodówce słoiczek serka domowej roboty, który jest idealny do wymienionych dań. Wykonanie jest bardzo proste. Zapraszam więc do wypróbowania.
Składniki:
- 1/2 kg twarogu półtłustego + 1 płaska łyżeczka sody + 1 płaska łyżeczka soli
- 50 g masła + 1/2 płaskiej łyżeczki sody
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
Wykonanie
- Twaróg bardzo drobno rozkruszyć, dodać sodę , sól i bardzo dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić na 8 godzin w temperaturze pokojowej.(można na 24 godziny,ale mnie nie odpowiada zapach, jakiego nabiera w tym czasie ser)
- Po tym czasie miskę z twarogiem ustawić na garnku z gotującą się wodą, tak żeby dno było trochę zanurzone w wodzie. Dodać pokrojone masło,1/2 łyżeczki sody, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy jakie lubimy.* Podgrzewać , cały czas mieszając rózgą aż masa będzie całkiem płynna i gładka.( gdyby zdarzyło się, że ser nie chce nam się rozpuścić i ciągle widoczne są gródki można masę zblendować)
- Ciepłą przelać do miseczki lub pojemnika z zamknięciem. Przechowywać w lodówce do tygodnia.
*można nie dodawać żadnych przypraw, otrzymamy wówczas serek o smaku śmietankowym