Szarlotka biszkoptowa, czyli pyszne, lekkie, aromatyczne, jesienne ciasto.
Trudno jest mu się oprzeć. Bo co może być lepszego od poczciwego kawałka szarlotki??? No chyba tylko dwa kawałki takiej szarlotki . Zapraszam wiec do pieczenia, z pewnością Wam zasmakuje
Składniki:
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 120 ml oleju rzepakowego
- 50 ml mleka
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie :
- Całe jajka i cukier umieścić w misie miksera i ubijać na gęstą, jasną pianę, która znacznie zwiększy swoją objętość. (potrwa to ok.10 min)
- Pomału, cienką stróżką wlewać olej, następnie mleko nie przerywając ubijania.
- Mąkę z proszkiem – przesiać do ciasta i wymieszać z pianą przy pomocy szpatułki. Powinno powstać średnio gęste i mocno napowietrzone ciasto podobne do biszkoptu, lecz bardziej gęste
- Połowę ciasta wlać do formy 26 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać.
- Piec w temperaturze 175ºC przez około 15 minut (do momentu zarumienienia) Ciasto powinno być prawie upieczone.
- Wyjąć z piekarnika i wyłożyć nadzienie jabłkowe, wyrównać.
- Na jabłka przelać resztę ciasta, wyrównać.
- Piec kolejne 30 minut w temperaturze 175ºC lub do tzw. suchego patyczka .
Nadzienie jabłkowe
- 8 kwaskowych i jędrnych jabłek*
- 2 – 3 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1/5 szklanki wody
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce. Wymieszać z cukrem, cynamonem i cytryną,
- Umieścić w garnku, przenieść na rozgrzany palnik. Przez kilka minut gotować, mieszając często, do częściowego odparowania wody.
- Skrobię ziemniaczaną wymieszać z wodą, dodać do jabłek, zagotować i odstawić do wystudzenia.
- można też użyć gotowego musu jabłkowego ze słoika ( u mnie 2 słoiki o pojemności 0,75 podgrzane i wymieszane z cynamonem)
Smacznego