Roladki krucho-drożdżowe rozpoczynają serię roladek na blogu.
 W kolejce czekają już następne-dla zwolenników wytrawnych smaków![]()
 Te dzisiejsze są słodkie i to bardzo, przy tym całkiem proste do wykonania.
 Ich przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu a smak zadowoli niejedno wybredne podniebienie.
 Polecam. Przepis docenicie  szczególnie wtedy, gdy nagle zapowiedzą się goście, a w domu jak na złość nie będzie nic słodkiego.
SKŁADNIKI:
- 25 dkg mąki
 - 2 jaja
 - 1 łyżka śmietany 18 %
 - 20 dkg mocno schłodzonego masła
 - 2 dkg drożdży
 - 1/2 szklanka cukru (w oryginale była 1 szklanka)
 - 1/2 szklanki maku
 - 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
 
Wykonanie:
- Oddzielić żółtka od białek.
 - Mąkę przesiać do miski .
 - Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach wprost do mąki
 - Żółtka rozetrzeć z drożdżami , śmietaną i 1 łyżką cukru
 - Masło, mąkę i żółtka z drożdżami połączyć i szybko zagnieść ciasto.
 - Owinąć folią i odstawić na pół godziny do lodówki.
 - Białka ubić na bardzo sztywną pianę
 - Dodać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca.
 - Ciasto rozwałkować tak, aby stworzyło spory prostokąt.
 - Na całej powierzchni ciasta rozsmarować pianę z białek.
 - Posypać suchym makiem i orzechami włoskimi.
 - Zawinąć tak jak roladę i pokroić w kromeczki
 - Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.( zostawiając niewielkie odstępy,gdyż ciastka trochę urosną)
 - Piec w temperaturze 200 stopni około 20 min.


 

