Składniki:
– 1 szklanka cukru
– 160g masła
– 40g oleju
– 4 jaja
– 2 szklanki mąki
– 1/2 szklanki mleka
– po 2 łyżeczki sody, kakao i cynamonu
– 3 łyżki dżemu (najlepszy z czarnej porzeczki)
– 2 garście orzechów włoskich
– 120 g czekolady mlecznej (na polewę)
Wykonanie
- Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i ucierać dalej do białości.
- Następnie dodać połowę mąki wymieszanej z sodą, kakao i cynamonem i mleko, zmiksować.
- Dodać resztę mąki i dżem, ponownie zmiksować.
- Na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wmieszać szpatułką.
- Orzechy wsadzić do woreczka i rozbić wałkiem lub tłuczkiem na mniejsze cząstki, wsypać do ciasta, zamieszać.
- Można także dodać rodzynki.
- Babkę wlać do formy z kominem, piec 60min w 180º stopniach.
- Czekoladę rozpuścić z dwiema łyżkami mleka i polać wystudzone ciasto.